2015 m. gegužės 4 d., pirmadienis

Maksas Tundra atvyko - nutrijos istorija



Maksas Tundra atvyko! Taip prasideda pasakojimas apie mūsų naujojo gyventojo naują gyvenimą naujuose namuose.
Istorijos pradžią galima būtų pavadinti „Norėk atsargiai“,- kartu su draugais važiavome į netoliese esančią triušių fermą, mat jie planavo įsigyti triušiukų. Apie triušius šioje vietoje ir baigsiu, kadangi be jų žmogus laikė ir nutrijas - rubuilius gyvulėlius su ryškiai oranžinės spalvos dantimis, kurių artyn rankos visai nesinorėtų kišti.
Nežinau ar jaunatis buvo, ar koks velnias, bet mano ištarta frazė „kaip norėčiau laikyti nutriją“ ėmė ir papuolė Kažkam į ausį.
Taigi, po gero mėnesio, matome facebook'e beklaidžiojantį skelbimą apie Utenos Maximos parke aptiktas nutrijas (berods 4). Pirmoji, kaip minėjo nutrijas globoti apsiėmusi Utenos rajono gyvūnų mylėtojų draugijos savanorė, ir buvo Maksas. Arba, Maximka, kaip jie ją (jį?) vadino.  O kad jau buvau pirmoji pareiškusi norą nutriją priglausti, tai Maksas man ir atiteko.
Vardą nutrijai pakeitėme po to, kai ją, bandant perkelti į mūsų atsivežtą narvą, narsiam vyrukui su darbinėmis pirštinėmis teko pakelti už uodegos. Ir, nors sako, kad nutrijų lytį sunku įvardinti, visgi vienu momentu pamačiau kažką pūpsančio ružavuojant nutrijos kelionėje oru iš narvo į narvą. Taigi, taip iš Maximkos nutrija tapo Maksu. O Tundra vien dėl to, kad kažkodėl mano pasąmonėje žodžiai nutrija ir ūdra turi daug bendro. Taigi, kad neįžeisčiau Makso kilmės, žodį ūdra užmaskavau žodžiu tundra. Na ir jei netyčia kada pasirodytų, kad tai visgi moteriškosios giminės atstovė, vardas būtų dviejų giminių. Viskas paprasta :).
---
Šiandien yra trečioji Makso buvimo pas mus diena. Nors baiminomės kad jis gali pabėgti, tokio noro neparodė, kad ir kaip gailiai vaiko (žmogaus vaiko!) balsu mašinoje verkė. Sėdi sau laimingas, graužia šviežias karklų šakeles, pienių lapus, kurių kotus, beje, šiandien jau brokyja ir mielai pliuškenasi vandens bliūde. Ten palieka ir didžiąją dalį savo kakučių (jei nebūtų tamsios spalvos, būtų panašūs į aktinidijų uogas). Taigi, tiek žinių.
Tėvai jau nebekraipo galvų išgirdę apie DAR vieną naują augintinį. Prie visko įprantama :).

3 komentarai:

  1. aš susirūpinau Makso maistu. tikriausiai jis ne vien žolytėm ir šakelėm gyvena kaip paminėta? nutrijos ir juodą duoną ėda, joms ir košes verda, burokų priaugina... tikriausiai tą žinojot ir taip, bet dėl visa ko ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai ne vien šakelėmis. O šalia kiaulpienių, kurias labai mėgsta, gauna ir grūdų, duonos, morkų, burokų, obuolių. Košės, tiesa, dar nevirėme.

      Panaikinti
  2. o aš gi mat pagalvojau: gal nelabai įvairus maistas, kai kiaulpienes brokija - vis tas pats ir tas pats, atsibodo jam :DDD ačiū už atsakymą! mano seneliai senais senais laikais veisė nutrijas, galima sakyt aš tarp jų užaugus, dabar sentimentai suėmė :)

    AtsakytiPanaikinti